Kanelbullar med fördeg

Igår stod jag i köket nästan 6 timmar för att få ihop en hög kanelbullar till kanelbullens dag som sker IDAG! Jag har alltid velat prova denna recept sen jag fick bakboken av mamma år 2012. Och herregud, så gooood!! Varför har jag inte gjort det tidigare? 

Slutet av denhär inlägg har jag en länk till recept för vegansk bullar från en samma bagaren. Fyllningen gjorda på solrosfrön - wow! Det ska jag testa! Om någon av er har eller ska testa recepten, berätta gärna sedan hur de smakar!! 
Varsågod!
(null)

Fördeg
25 g jäst
500 g vetemjöl special (8 1/2 dl)
250 g vatten (2 1/2 dl)
250 g mjölk (2 1/2 dl)

Deg
Fördegen
400-450 g vetemjöl special (6 1/2-7 1/2 dl)
10 g hel kardemumma (mortlas) (1 msk)
6 g salt (1 tsk)
150 g strösocker (1 3/4 dl)
150 g smör (hyvla det om det är kallt)

1. Börja med fördegen. Rör ihop jäst, mjöl, vatten och mjölk i en degbunke. Täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar. När fördegen bubblat upp för att sedan börja sunka ihop igen är den klar att baka med.

2. Blanda fördegen med mjöl, kardemumma och salt och knåda ihop till en deg.m, för hand eller i maskin. Tillsätt sedan socker och smör och knåda tills degen gått ihop och blivit spänstig och fin, cirka 15 minuter. Degen är väldigt kladdig till en början, men vänta med att tillsätta mer mjöl, den blir smidig efter knådningen. Precis på slutet strör man lite mjöl på bordet för att forma en slät och fin deg. Täck degen med handduk eller plastfolie och låt den vila 30-60 minuter. 

3. Gör kanelfyllningen:

Kanelfyllningen
250 g smör
20 g kanel (1 1/2 msk)
250 g strösocker (3 dl)
1 msk vetemjöl

Blanda ihop till en jämn och luftig smet.

4. Mjöla bakbordet och tryck ut degen lite för hand innan man kavlar ut den till cirka 80x50 cm. Gör den så jämn och rak som möjligt. Bred på fyllningen och vik den sedan två gånger på längden som man viker ett brevpapper. Kavla ut den en aning så att den blir cirka 60x25 cm.

5. Skär strimlor av degen med en kniv. Surra remsorna till en bulle och lägg bullarna att läsa på plåtar med bakplåtspapper.

6. Täck bullarna med bakhandduk eller en stor plastpåse och låt jäsa cirka 1 1/2 timme.

7. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Om du har varmluftsugn kan du baka av flera plåtar på en gång, sänk i så fall temperaturen till 200 grader. Annars bakar du plåtarna en och en i 225 grader. 

8. Sätt in bullarna och låt stå tills de fått bra färg ovanpå och under, det kan ta cirka 10 minuter. Under tiden kan man kola sockerlagen.

9. Sockerlagen
Koka upp 1/2 dl strösocker och 1/2 dl vatten. Vispa ned frön från 1/2 vaniljstång (eller 1-2 tsk vaniljpulver).

10. Ta ut bullarna, pensla med sockerlagen och garnera med socker, pärlsocker eller hackad nötter.


VEGANBULLE!
http://paindemartin.se/?p=2530
0 kommentarer