Svamprisotto

- 1 liter kokhett vatten
- 2 tärningar svampbuljong
- 2 msk smör
- 2 msk olivolja
- 1 medelstor lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 1/2 dl arborioris
- 150 g blandad skogssvamp
- salt & nymalen svartpeppar
- 0,5-1 dl riven parmesan
- parmesan att strö över vid servering
- oregano
Så här gör du
- Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Ta undan.
- Skala och hacka lök och vitlök fint. Smält smör och olja i en rymlig gryta och fräs grönsakerna någon minut under omrörning. Tillsätt riset och blanda om. Sänk värmen till medelhög.
- Tillsätt sedan 2 1/2 dl av buljongen och rör tills den sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta buljong, lite i taget under omrörning, tills riset är mjukt men med en liten kärna i mitten. Det tar cirka 15-20 minuter.
- Fräs den blandade skogssvampen i smör tills den är gyllene. Salta och peppra. Blanda därefter ner den i risotton.
- Tillsätt riven parmesan och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Toppa risotton med oregano och flagad parmesan.