Svamprisotto



  • 1 liter kokhett vatten
  • 2 tärningar svampbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 1/2 dl arborioris
  • 150 g blandad skogssvamp
  • salt & nymalen svartpeppar
  • 0,5-1 dl riven parmesan
  • parmesan att strö över vid servering
  • oregano

Så här gör du

  1. Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Ta undan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök fint. Smält smör och olja i en rymlig gryta och fräs grönsakerna någon minut under omrörning. Tillsätt riset och blanda om. Sänk värmen till medelhög.
  3. Tillsätt sedan 2 1/2 dl av buljongen och rör tills den sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta buljong, lite i taget under omrörning, tills riset är mjukt men med en liten kärna i mitten. Det tar cirka 15-20 minuter.
  4. Fräs den blandade skogssvampen i smör tills den är gyllene. Salta och peppra. Blanda därefter ner den i risotton. 
  5. Tillsätt riven parmesan och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Toppa risotton med oregano och flagad parmesan.
0 kommentarer